Varför är det viktigt med Bäckenbottenträning?  

Över 1 miljard kvinnor upplever bäckenbotten-relaterade problem som exempelvis inkontinens eller framfall. Knipövningar hjälper dig att stärka musklerna i bäckenbotten och förebygger och lindrar eventuella symptom. Musklerna i bäckenbotten håller upp och ger stöd åt tarmar, livmoder, urinblåsa och slida. Starka och välmående muskler kan förebygga, lindra eller bota de besvär som många kvinnor upplever idag. Det kan även ge dig bättre hållning och stabilitet i överkroppen, samt förbättra ditt sexliv. Det är aldrig försent att investera i ditt bäckenbotten.     

Vad är bäckenbotten-relaterade problem?

Problem med bäckenbotten uppstår när musklerna i bäckenbotten skadas eller försvagas. Graviditet eller förlossning försvagar ofta bäckenbottenmusklerna. Ålder och kroppsvikt är också påverkande faktorer. Bäckenbotten-relaterade problem är ofta associerade med inkontinens (urinläckage eller avföringsläckage), framfall där musklerna i bäckenbotten inte orkar stödja och hålla upp urinblåsa, livmoder eller tarmar, smärtor i nedre delen av mage eller rygg samt problem och smärta vid samlag. 

Kan jag förhindra att problemen uppstår?

Genom att stärka upp ditt bäckenbotten förebygger du besvär.  Bäckenbottenträning i form av knipövningar ger dig tränade och uthålliga muskler som kan stå emot påfrestningar och ansträngningar bättre, vilket både minskar risken för att få problem i framtiden samtidigt som det även kan lindra redan existerande symptom.  Träningen är också bra för att lokalisera och få ökad kontroll över musklerna, så att du kan återhämta dig snabbare efter en förlossning eller gynekologisk operation. Idag är knipövningar det mest effektiva sättet att förebygga, förhindra eller lindra symptom i samband med bäckenbottenrelaterade problem.  Det viktigaste att tänka på när du gör knipövningar är att utmana dina muskler, träna kontinuerligt och att knipa rätt, det vill säga stimulera rätt muskler. 

När behöver jag träna bäckenbotten?

Du kan göra knipövningar och träna upp dina bäckenbottenmuskler oavsett ålder och kön, särskilt för att förebygga besvär. Du ska dock aldrig göra knipövningar om du har ont i underlivet. Rådfråga din barnmorska eller gynekolog. Det är extra viktigt att träna musklerna i bäckenbotten både före och efter något av följande:

 • En förlossning

 • En framfalls-operation

 • När livmodern har opererats bort

 • När prostatakörteln opereras

 • Operation för urininkontinens eller avförsingsinkontinens

Hur gör jag knipövningar?

Om det är första gången du gör knipövningar kan det vara bra att börja med att hitta en position där du kan slappna av eftersom det kan bli lättare att känna dina knip då. När du blivit lite varm i kläderna kan du göra övningar både liggande, sittande eller stående. Det är också viktigt att hitta rätt muskler när du börjar med knipövningar. Många kvinnor spänner tyvärr fel muskler och trycker nedåt och utåt, istället för att lyfta uppåt och inåt som man bör göra. Att knipa fel kan förvärra både symptom och besvär, så det är bra att ta sig tid och verkligen hitta rätt. Ju mer du tränar, desto enklare kommer det bli att urskilja rätt muskler.  

Gör på följande sätt för att hitta rätt muskler (andas som vanligt genom hela övningen):  

 • Se till att hitta en bekväm position, liggandes eller sittandes. 

 • Slappna av i magen, ryggen, skinkor och ben. 

 • Lägg en hand på magen för att känna att musklerna vilar. Magen ska kännas mjuk. 

 • Knip ihop muskeln runt ändtarmen som om du skulle hindra gaser. Håll kvar. 

 • Försök sedan att knipa framåt och uppåt runt slidan och urinröret. Det bör kännas som ett lyft uppåt och inåt i underlivet. 

 • Håll kvar knipet med lite kraft i ca tre sekunder. 

 • Släpp tillbaka och vila i minst tre sekunder. 

 • Lägg märket till skillnaden mellan spända och avslappnade muskler, både med kroppen och med den vilande handen på magen.  

Om du för in två fingrar i slidan bör du känna att fingrarna lyfts uppåt och framåt när du gör övningen ovan. Då har du hittat rätt muskler och rätt knipteknik. Du är redo att börja träna med Perifit! 

Framfall (Prolaps)

Framfall är när muskelväggarna i bäckenbotten inte orkar hålla uppe organen vid deras vanliga position. Då kan antingen urinblåsan, ändtarmen eller livmodern sjunka ner och bukta ned mot slidöppningen eller ut genom slidöppningen. Det känns ofta obehagligt och kan orsaka besvär. Knipövningar stärker upp musklerna som håller upp organen så att de orkar lyfta och förhindra att något sjunker ner. 

Odoo • Text and Image
Odoo • Text and Image

Inkontinens

Inkontinens innebär att du läcker antingen urin eller avföring mellan toalettbesöken. Du kan ha svårt att hålla tätt, särskilt vid ansträngning som exempelvis träning, hostattacker eller nysningar. Knipövningar hjälper till att stärka musklerna runt ändtarmen, slidan och urinröret och hjälper dig hålla tätt. Perifit både förebygger och lindrar besvärliga symptom.  

Investera i ditt bäckenbotten

Förhöj din livskvalitet och gör ditt bäckenbotten en tjänst. Börja träna med Perifit idag!


Odoo • Text and Image